Friday, December 18

Shopping sket..

Harini keluar ke Jalan TAR-Masjid India, SOGO & Arked Ibukota (Syorga tudung bawal =D).

Mula2 kitorang (Ain&adik) pergi LH Creative kat Jalan Pudu tu.Ramai orang lak,tokey tak boleh nak entertain sangat.So Ain pilih warna kad & emboss (dgn bantuan adik)then bawak balik je kad yg ain minat, sekali dgn borang maklumat utk isi dalam kad.Apa2 urusan lepas ni rasanye through email jela kut (hantar peta etc).

Dah pukul 1 lebih tu baru gerak ke Jalan Masjid India.
Terus pergi ke Arked Ibukota tu since adik ni memang rajin membeli tudung, cantik2 gakla tudung bawal die beli tu.Tapi xpernah die beli berpuluh2..belas2 je rega die selalu beli.So, akak die ni yg selalu pinjam tudung die ni memborong sakan!9helai okeh! hohoooo..yela kerja beruniform,tudung dah berapa zaman rasanye tak beli.Yang putih pun rasanye dah naik kuning =P.Lagipun dah kena warning dengan adik dah-"beli la stock banyak2, ko kan xde tudung".ehe..So hasilnya seperti bawah ni,...hoo manyak gak ek?yang penting below rm15, pujuk nak dapat rega rm10 pun tak dapat.xpela at least tudung ni xkan buang, memang akan pakai punye.





Lepas solat kat Masjid India (1st time solat kat situ,sangat sejuk la dalam masjid area pompuan tu),hujan pulak turun.Tapi kitorang redah je sbb cakap kat adik nak gi tengok kain2 kat Jakel.Asal tengok orang lalu je mesti nampak paper bag Jakel kat tangan derg. Sampai je Jakel, terus naik tingkat 2 area kain satin kosong. Ingat nak survey je tapi pilih2 n pikir2 dengan adik, beli jela terus kain utk baju family masa majlis nanti. Murah tak kalau 1m=rm9? Rasa cam murah gakla since harga asal cam dekat rm20 semeter gitu. Mayou gakla sebenarnya betul ke nak beli terus? Lagipun tak bawak mak.Takut mak xkenan. Tapi Alhamdulillah dah sampai rumah mak kate cantik =D. Yokatta~~


Lepas bayar kat kain satin tu, sajela naik ke area bahan baju pengantin.Wuh! Rasa cam waaaah cantik2nyeee, siap ade couple2 or yg dtg dgn parents tu duk bersila2 memilih fabrik-French Lace tokuni sbb agak murah gakla berbanding harga asal. Memang tengok2 jeee...pastu ternampak satu lace ni cam menarik minat pulak. So sajela try2 angkat n tengok depan cermin. Eh! lawa la pulak kan! Sudah~, sebab budget nak buat kain chiffon je lining dgn bridal satin,tekat & after that nk beading. Memang dah imagine dah la design cane.Sebab tengok design Nik Erwan Rosli =D.

Tapi bila tengok lace ni halaaa terpikat. Sekali datang pulak akak tu entertain die kate satu gulung lace tu muat utk 4orang je, dan die baru sampai so cam xmuat nak masuk rak showroom tu (memang lace tu tergolek2 ke atas lantai tu pun). Harga biasa rm1200 sepasang (memang dah budget dah sono gurai no nedan-rega lebih kurg tu). Dia kate lagi ade satu pantin dah amek 4meter sbb nak buat baju sanding. Ain pun cam "oo..ok".

Tiba2 akak tu offer, "meh adik, akak pakaikan atas badan, cantik ni adik.Baru sampai lepas tu sangat cantik corak full beading..blablabla" (ayat standard la kan =p). Sekali die dah pakaikan tu halamak~ tergodanya. Adik ain cakap kalau die, die prefer baju nikah cam jaja-ade kaler lain so that naik. Memang cantik dan naik la sikit warna yg lain pada sulaman lace tu, tapi saye hanya mahu putih sahaja =). Tak tau kenapa tapi ain memang nak sangat2 off-white. Adik pun kate, "xpela taste pun lain2 kan, lagipun kain tu memang cantik la kak" - i love u la adik! Memahami =D.

Ain mintakla permission utk snap gmbr, akak tu cakap "ni nak anta kat boyfriend la ni?"--"eh, takla..tunang je"--"awalnye bertunang?!masih belajar2 lagi nih"--"eh!saye 26 kak!"--"macam budak study je lagi korang ni"...haha! sorry ayat bikin perasan =P

kekeke

So inila hasilnye...(tak nampak pun pada gmbr ni, mungkin bg setengah orang xdela lawa mana, tapi hati saya kata suke)..








Bila dah try tu, bukak la balik.Pastu akak tu cakap la, "Sale harini ni kite bagi harga rm880 sepasang tau dik"--"Sepasang cane tu kak?"--"2meter french lace, 3.5meter bridal satin ngan sepasang bridal satin utk lelaki".

Owh..mahal tu!
So ain pun cam ok kan je. Sambil tengok2 sket kain tu lagi-suka la sulaman die.Akak tu suh beli la kan, tp ain ckp je nak dtg balik mlm kang sbb nak kena bawa mak, nanti mak xkenan.Alasan nak blah la tuh. Tapi die cakap la, ini je yang off-white plg cantik n boarding tebal. Bagi jela alasan yang kena gak bawa mak. Kebetulan! bos die lalu, die tanye nape..akak tu explain la kite nk dtg mlm ni nk bw mak.Bos die dgn rilek cakap "adik kalau betul nak ambil set kain ni i boleh bagi u rmX50"... O_o! terkejut sket banyak gak die turunkan rega. Akak pekerja yg lalu pun die dtg selepas bos tu pergi cakap "dik! rega bos tu dik...nak dpt rega tu mau kiterg kena tanye 4-5kali selalunye, cepat g tepon mak!Kalau mak xkenan boleh tukar lain, akak jaminkan!"...betul ke?

Cam adik kate dah ok dah tu! Murah..murah..

Apepun, call mak tanye pendapat..Mak kate "ok je mak rasa, ain pun dah berkenan ambik jela, dah setel dah satu hal nanti.Kurang sket berat kepala tu"

Ok...at last ambil juge.. =)

Tapi set kain lelaki tu ambil satin kaler lain, ambil kuning jagung! =D
utk belah bertandang nanti ;)





Lepas tu, terus ke Sogo utk solat asar+lunch (pukul 5!) & bershopping di sana juga =D.
Kalini kat Sogo beli utk baju harian yg baru je. Lama gak tak beli baju. Adik pun cari2kan sekali. Siap masuk dalam fitting room skali jadi pengkritik. Adela 3helai baju yang beli utk diri sendiri-macam dlm gmbr yg xclear ni. Tapi semua kemeja je, dah kurang nak beli t-shirt dah. Masa utk berubah ke alam lebih dewasa kana =)




Planning nak juga beli handbag sbb banyak dah koyak2.Tapikan! HAMPEH!!sume harga xlojik! material tah pape boleh sampai rm200-250?? OMG! Penipu gile tak hingat!Mengamuk gakla!Material setakat rm30-40 jeeee..(memang bajet nak beli bag around rega tu la jugak)..haihs sgt kecewa!! Tapi dapat beli la satu handbag cute utk adik bongsu tu rm39.Reasonable, kalau tak jangan harap nk bli dgn harga org gile.Lagipun dengan rega beratus tu boleh dapat branded bag yang siap ade warranty lagi okeh!

Sampai rumah pukul 10mlm..dekat 12 jam keluar beli-belah..Skang penat n nak tidur...

Oyasumi~

3 Yorum var:

::Me:: said...

total tudung tu xcampur tudung adik2 dan mak lagi tuh...

noray said...

kain baju tu mmg cantik..tapi taste aku cam sama ngn ur adikla (enor ke ani?) aku ske yg ada warna sket. nampak x pucat sngt.btw..diz is ur wedding n everybody has their own taste la kan.. n 1 more thing knape baju laki amek kaler kuning jagung..nape xbeli putih juga..xke nnt x sdondon..

::Me:: said...

oooh...
ekceli baju nikah utk lelaki dah siap dah sbb ain dah bg kain satin masa hantaran tunang ritu.
=)

kunng gading is for belah bertandang if u read carefully =D.

taste kebanyakan org mmg mcm rehan ngan ino.
Tapi saye suke yg putih polos sahaja =D.

yg nikah jaja+fuad tu xtgk la
tp asal2 kiterg ade gak nk wat putih+gold.

kiterg buat yg org lain xnak buat =D